Thema Foto's Bramen snoeien 28 november 2010

Heb je je weleens afgevraagd hoe je een bramenstruik moet snoeien of heb je net een nieuwe bramenstruik in je tuin geplaatst dan zul je zeker wat hebben aan deze handleiding.

Een braam snoeien is heel simpel maar zo aan het einde van het jaar met een wirwar van takken kan het toch wat moeilijker lijken.

Welke takken snoei je nou en welke laat je zitten. Wel nu dat zit zo. De nieuwe takken laat je zitten en de oude takken snoei je weg.
Wat zijn de nieuwe takken ? De nieuwe takken zijn de takken die DIT jaar VANUIT DE GROND gegroeid zijn en er nu aan alle kanten bijhangen.
Wat zijn de oude takken ? De oude takken zijn de takken die vorig jaar uit de grond zijn gekomen en DIT jaar zijtakken kregen waar de uiteindelijke bramen aankwamen. Hopelijk duidelijk zo. Een bramenstruik vernieuwd zich dus ieder jaar in zijn geheel. De kracht van de struik zit hem in de wortels onder de grond. Ieder jaar zullen er grotere stevigere, dikkere takken in een keer uit de grond komen.

Op onderstaande afbeelding zie je de nieuwe takken van dit jaar erbij hangen. De takken van vorig jaar zitten vastgebonden aan de draaden want dat is vorig jaar tijdens het snoeien gedaan.

Sommige nieuwe takken kunnen erg lang worden ! Die kunnen in de loop van het najaar in de weg gaan zitten maar het zijn wel de takken waar volgend jaar je bramen aan komen. Je zult ze dus toch moeten laten zitten.

Zorg dat je genoeg ruimte om je braam heen hebt anders gaan je takken dus in de tuin van je buurman hangen.

Hier zie je al de uitlopers voor volgend jaar. Dat worden volgend jaar allemaal zijtakken waar trosjes bramen aankomen.

Alvorens we gaan snoeien snijden we de oude takken los.

Alle takken van vorig jaar dus die vorig jaar nieuw zijn gekomen en dit jaar dus zijtakken met bramen hebben gekregen moeten helemaal weg worden gesnoeid. Hoe herken je die takken dus:
- Ze zitten vast gebonden (heb je vorig jaar gedaan)
- Ze hebben zijtakken met aan de uiteinden de plek waar de braamtrosjes zaten

Omdat het lastig is om de tak in een keer in zijn geheel weg te snoeien knippen we hem halverwege weg.

Vervolgens knippen we nog wat zijtakjes weg anders blijft hij haken aan het touw en kun je hem niet makkelijk wegtrekken tussen de rest van de takken.

Vervolgens knippen we hem af bij de grond.

Dit herhalen we dus tot ALLE oude takken eruit zijn !

Dit resulteert uiteindelijk in een flinke bos takken die je later netjes op bosjes bind en naar de milieustraat kan brengen.

Soms is er een NIEUWE tak die toch een dikke zijtak heeft gekregen. Deze zijtak knip je er ook af zodat je alleen mooi lange nieuwe takken overhoud.

Hier zijn ook nog wat eigenwijze nieuwe zijtakken weggeknipt van de nieuwe hoofdtakken. De nieuwe takken zijn meestal mooi groen maar soms al donkerrood/bruin dus toch altijd goed opletten dat je geen nieuwe hoofdtakken wegsnoeit.

Uiteindelijk na heel veel snoeiwerk blijven alleen de nieuwe takken over.

Nu ga je touwtjes maken van ondergeveer 20 cm lang.

Voorzichtig met het mes. Het gebruik van een schaar is verstandiger om ongelukken te voorkomen !

Maak er gelijk een aantal zodat je straks even door kunt werken.

De nieuwe takken gaan we nu weer aan het bramenrek bevestigen. Dit kun je al wevend/draaiend doen dus om de draaden heen draaien. Ze zitten dan soms al zo goed dat er bijna geen touwtje meer om zouden moeten maar voor de zekerheid en een flinke storm doen we dit toch maar wel.

De nieuwe takken hebben allemaal verschillende lengtes. Kies dus de juiste draad om hem uiteindelijk aan vast te maken en kies ook de juiste richting dus naar links of naar rechts afhankelijk van waar de tak uit de grond komt en hoe lang hij is.

Zorg als het even kan dat je aan iedere draad maar 1 braamtak bevestigt.

Maak de tak vast met een touwtje. Niet al te strak doen !

Per tak hoeft de tak maar op 2 plaaten vastgemaakt te worden. Op de plaats waar hij het touw kruist en bijna aan het einde. Verder draai je hem een aantal keer om de draad heen.

Langzaam maar zeker begint zich een mooi gesnoeide bramenstruik te vormen.

Het resultaat:

Kijk ook nog is naar de eerste foto van deze handleiding voor het verschil !

En kijk is hoe netjes. Volgend jaar zullen al deze takken netjes zijtakken krijgen die gaan bloeien en uiteindelijk bramen krijgen. Er zullen ook weer nieuwe takken uit de grond komen en uiteindelijk zal het er weer uitzien als op de eerste foto en kun je weer overnieuw beginnen. Ja, maar je hebt dan wel ieder jaar lekkere bramen om lekker van te smullen en jam van maken.

De bramenstruik in deze reportage is al enkele jaren oud waardoor hij mooie dikke takken maakt ieder jaar. Toch zijn we begonnen met twee dunne simpele takjes waar een klein kluitje grond aan zat. Die moesten eerst goed wortelschieten. Pas na drie jaar begon het echt ergens op te lijken maar dan heb je ook wat hoor ! Daarna groeit hij als een trein en komen er ieder jaar dikkere takken uit de grond. Als je net begonnen bent met je braam en nog maar 2 takjes hebt kun je die beter het eerste jaar niet snoeien maar laten zitten. Pas een jaar later haal je dan die allereerste takken weg waar je toen mee begonnen was.

Veel succes met snoeien !